Stedentrip Dresden

Dresden, dé stad aan de Elbe

Dresden, bekend als de stad aan de Elbe, is de hoofdstad van de deelstaat Saksen. De stad telt ongeveer een half miljoen inwoners en ligt in het Oosten van Duitsland. Vanaf 1485 wordt Dresden beschouwd als een belangrijke stad in Duitsland. Onder de vorst August de Sterke werd deze stad in de 18e eeuw een centrum voor kunst en cultuur. Na de Tweede Wereldoorlog behoorde deze stad tot het Oosten en probeerden communistische autoriteiten de stad om te bouwen tot een socialistisch metropool. Dresden staat tegenwoordig bekend om zijn barok- en rococo architectuur en wordt Elbflorenz, Florence aan de Elbe, genoemd.

Activiteiten in Dresden

Stedentrip Dresden, Sporen van de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Dresden meerdere keren te maken gehad met grote verwoestingen. Veel van de gebouwen die je ziet in het historische centrum zijn in het verleden deels of bijna geheel verwoest geweest. Na de Tweede Wereldoorlog is er sprake geweest van enorme wederopbouw en restoratie. Zo is de Hofkirche in 1945 voor grotendeels verwoest door bombardementen. Pas in 1965 was er tijd en geld om deze bijzondere kerk weer in oude staat te herstellen. Door de wederopbouw heeft Dresden een historisch, barok straatbeeld gekregen. Deze stedelijke restauraties gaan tot op vandaag de dag nog steeds door.

Stedentrip Dresden Hotels

Zoek en boek aanbiedingen voor leuke hotels in Dresden.


Booking.com

Stedentrip Dresden Twee stadsdelen

Dresden bestaat uit Altstadt en Neustadt. Zoals de naam suggereert is het ene deel historisch en het andere deel recenter. In Dresden zijn er delen die binnen en buiten de oude stadsmuren liggen. Dit komt omdat de Saksische vorsten doorgaans nieuwe voorsteden bouwden. Al die delen zijn ook vernoemd naar voormalige vorsten van de deelstaat Saksen. Dresden is erg groot en kent door de vele uitbreidingen veel bezienswaardigheden. Zo zijn er erg veel musea te bewonderen en heeft de stad ook drie bekende kerken: de Frauenkirche, Kathedrale Sankt Trinitas en de Dreikönigskirche.

Stedentrip Dresden, Een stad met vele paleizen

Je zou het wellicht niet verwachten, maar Dresden heeft een behoorlijk aantal paleizen die je echt bezocht moet hebben. Zo is er de Zwinger, een voormalig paleis dat onderdeel was van het Dresden Fort. Dit paleis is omgebouwd tot een museum. Zo kan je niet alleen de architectuur van het gebouw bewonderen, maar kan je ook genieten van de porseleinen verzameling van de invloedrijkste families uit Dresden. Bovendien hangen er ongeveer 750 antieke schilderijen in de galerij.

Alle stedentrip activiteiten in Dresden